کاربرانی که از هاردهای HDD اینترنال یا اکسترنال در کامپیوترها و لپ‌تاپ ها استفاده می‌کنند معمولا برای دسترسی بهتر به داده ها، افزایش و بهبود عملکرد و سرعت هارد و … اقدام به پارتیشن بندی آن می‌نمایند. از آنجایی که معمولا هاردهای HDD دارای ظرفیت‌های بالایی هستند، این عمل کاملا منطقی و لازم به نظر می‌رسد اما سوال مهم این است که آیا حافظه‌های SSD نیز نیاز به پارتیشن بندی دارند یا خیر؟

در گذشته حافظه‌های اس اس دی در ظرفیت‌های پایینی ساخته می‌شدند و نیازی به پارتیشن بندی نداشتند و کاربران از آن به عنوان درایو سیستم استفاده می‌کردند اما امروزه ظرفیت این حافظه‌ها نیز بسیار بیشتر شده است. در ادامه مطلب به بررسی اثرات پارتیشن بندی SSD و همچنین چگونگی آن پرداخته خواهد شد.

پارتیشن بندی اس اس دی

آیا پارتیشن بندی SSD خوب است؟

کاربرانی که هم از هاردهای HDD و هم از حافظه های SSD استفاده کرده باشند به خوبی می‌دانند که مکانیسم این دو ابزار ذخیره سازی کاملا باهم متفاوت هستند. پارتیشن بندی کردن هارد دیسک‌ها و نصب سیستم عامل بر روی پارتیشن اول و همچنین قرار دادن داده‌ها و اطلاعات در پارتیشن‌های بعدی می‌تواند سرعت و عملکرد هارد HDD را به شدت بهینه کرده و بهبود ببخشد.

به صورت کلی می‌توان گفت که پارتیشن‌بندی کردن حافظه SSD هیچ‌گونه تاثیر منفی بر روی عملکرد آنها نخواهد داشت. SSD ها برای ذخیره و نگهداری داده‌ها و اطلاعات از هیچ قطعه مکانیکی و متحرکی استفاده نمی‌کنند و این حافظه‌ها داده‌ها را به ناحیه فیزیکی جداگانه و خاصی محدود نمی‌کنند و سرعت انتقال تراشه‌های حافظه در یک اس اس دی تقریبا یکسان است.

  • با توجه به مواردی که گفته شد اگرچه پارتیشن بندی SSD اثرات منفی ندارد اما بهتر است که این کار انجام نشود.

پارتیشن بندی SSD

نحوه درست پارتیشن بندی حافظه SSD

همانطور که گفته شد حافظه های اس اس دی اطلاعات و داده‌ها را به ناحیه فیزیکی خاصی محدود نمی‌کنند و مکانیسم ذخیره‌سازی آنها با هاردهای HDD متفاوت است و نیازی به Partitioning آنها نیست، اما کسانی که از حافظه‌های اس اس دی با ظرفیت‌های بالا استفاده می‌کنند و می‌خواهند که دسترسی راحت‌تری به داده‌ها و مدیریت بهتری بر روی اطلاعات خود داشته باشند، می‌توانند اقدام به پارتیشن بندی هارد SSD خود نمایند. قبل از پارتیشن بندی باید SSD جدید در رایانه نصب شود. هنگامی که یک «اس اس دی» جدید در دیسک ظاهر می شود، اغلب دو وضعیت وجود دارد:

  • Not Initialized: ابتدا باید SSD را مقداردهی اولیه کنید تا در ویندوز قابل شناسایی و قابل استفاده باشد. معمولاً این مورد برای یک SSD کاملاً جدید است.
  • Unallocated: حافظه SSD به صورت Initialized درآمده اما هنوز شناسایی نشده است. این حالتی است که در آن می‌توان پارتیشن جدیدی را روی SSD از فضای تخصیص نیافته ایجاد کرد.

خرید ssd ای دیتا

برای پارتیشن بندی اس اس دی در ویندوز باید طبق مراحل زیر عمل کرد:

مرحله اول: باز کردن Disk Management و انتخاب روش Partitioning

ابزار Disk Management در تمامی نسخه‌های ویندوز وجود دارد و به کاربر اجازه می‌دهد که درایوهای پارتیشن را در کنار موارد دیگر قرار بدهد. دسترسی به این گزینه در نسخه‌های جدید ویندوز بسیار ساده است (Windows Key + R را فشار دهید و diskmgmt.msc را در کادر وارد کنید و Enter را بزنید). زمانی‌که کاربر این گزینه را باز کند باید یک پنجره Disk مقداردهی اولیه با پیام “شما باید دیسک را مقداردهی کنید قبل از اینکه Logical Disk Manager بتواند به آن دسترسی پیدا کند” را مشاهده کند. در این صفحه از کاربر خواسته می‌شود که یکی از روش های پارتیشن بندی کردن حافظه SSD که شامل روش‌های GPT و MBR هستند را انتخاب کند. چنانچه ظرفیت حافظه کمتر از 2 ترا بایت باشد بهتر است که از روش MBR استفاده شود.

مرحله دوم

کاربر باید در پایین پنجره Disk Management حافظه SSD را پیدا کند و سپس بر روی آن کلیک راست کرده و گزینه New Simple Volume را انتخاب نماید و سپس گزینه Next انتخاب شود و سپس اندازه درایو ایجاد شده در قسمت Specify Volume Size بر اساس مگابایت انتخاب شود. اندازه پیش فرضی که در قسمت Simple volume size در مگابایت مشاهده می‌شود باید با مقداری که در قسمت حداکثر فضای حافظه در مگابایت نشان داده شده برابر باشد. برای ایجاد پارتیشن های بعدی باید همین مراحل تکرار شوند.

Creating new simple volume

مرحله سوم: تعیین حجم و نام پارتیشن

در این مرحله کاربرد باید در مرحله Assign Drive Letter یا Path گزینه Next را انتخاب کند و نام آن را به کمک حروف انگلیسی مشخص نماید. بعد از نام‌گذاری کاربر باید Do not format کردن این حجم را در مرحله Format Partition انتخاب نموده و سپس گزینه Next را انتخاب کند و سپس در صفحه Complete the New Simple Volume Wizard گزینه‌های زیر را تایید کند:

  • نوع حجم: حجم ساده
  • دیسک انتخاب شده: حافظه SSD
  • سایز حجم: … مگابایت
  • مسیر درایو: F
  • فایل سیستم: NTFS یا FAT32
  • اندازه واحد تخصیص: پیش فرض

بعد از انجام این کار کاربر می‌تواند با انتخاب گزینه Finish پارتیشن‌بندی کردن حافظه SSD را تمام کند. بعد از اتمام این مراحل ویندوز تلاش می‌کند به صورت اتوماتیک درایو جدید را باز کند اما چون فرمت نشده نمی‌توان از آن استفاده نمود و لازم است که کاربر ابتدا اقدام به فرمت درایو نمایند و در نهایت از پارتیشن‌های جدید استفاده نمایند.

تفاوت NTFS یا FAT32:

  1. هارد دیسک پشتیبانی شده توسط FAT32 نمی‌تواند بزرگتر از 32 گیگابایت باشد. NTFS می‌تواند هارد دیسک‌های بزرگ 2 ترابایتی را پشتیبانی کند.
  2. ظرفیت یک فایل واحد پشتیبانی شده توسط FAT32 نمی‌تواند بیشتر از 4 گیگابایت باشد. اگر از حد ظرفیت فراتر رود، سیستم از ناکافی بودن فضای دیسک خبر خواهد داد اما فایل سیستم NTFS هیچ محدودیتی ندارد.
  3. FAT32 نمی‌تواند مجوزها را تنظیم کند، بنابراین عملکرد امنیتی آن نسبتا ضعیف است. برخلاف NTFS، می‌تواند تنظیمات امنیتی فایل‌ها را انجام دهیم.

پارتیشن بندی حافظه SSD توسط نرم افزارهای تخصصی

هرچند می‌توان به سادگی و به کمک ویندوز اقدام به Partitioning حافظه‌های اس اس دی نمود اما نرم افزارهای اختصاصی متعددی نیز وجود دارند که می‌توان برای این منظور از آن استفاده نمود. کاربران می‌توانند برنامه AOMEI Partition Assistant Standard را دانلود و نصب کنند و در کوتاه‌ترین زمان ممکن حافظه‌های اس اس دی را در ویندوزهای 7 تا 10 پارتیشن‌بندی کنند.

دانلود نرم افزار AOMEI Partition Assistant Standard

  • در مرحله اول بعد از نصب برنامه باید آن را راه اندازی کرده و بر روی حافظه SSD کلیک راست نموده و گزینه “Create Partition” را انتخاب کرد.
  • در مرحله دوم کاربر می‌تواند پارتیشن جدید را ویرایش کرده، اندازه و نام آن را تعیین کند و در نهایت گزینه تایید را بزند.
  • در مرحله آخر کاربر می تواند با انتخاب گزینه Apply عملیات پارتیشن بندی کردن حافظه SSD را نهایی کند.

پارتیشن بندی هارد SSD

جمع بندی نهایی

پارتیشن بندی کردن ابزارهای ذخیره سازی با حجم و ظرفیت بالا می‌تواند در مدیریت و سازماندهی اطلاعات و همچنین بهبود عملکرد هاردها موثر باشد. پارتیشن بندی کردن حافظه SSD با توجه به مکانیسم متفاوت ذخیره سازی آن ضروری نیست اما از آنجایی که اثرات منفی در عملکرد حافظه ندارد، کاربران می‌توانند برای مدیریت و سازماندهی بهتر اطلاعات خود این کار را انجام دهند.

نصب ssd روی لپ تاپ

یک نظر در “آیا حافظه ssd را پارتیشن بندی کنیم؟ (راهنمای پارتیشن بندی SSD)

  1. کوروش گفت:

    من پارتیشن بندی کردم 400 گیگ فضا ام پرید ترو خدا یه راه حل بدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *