سرعت پیشرفت تکنولوژی و دنیای الکترونیک به گونه ای است که هر روزه امکانات و تجهیزات جدیدی در دسترس کاربران قرار می گیرد. در گذشته از هارد دیسک ها (HDD) در داخل لپ تاپ ها و کامپیوترها برای ذخیره اطلاعات و فایل ها استفاده می شد اما امروزه حافظه های SSD جایگزین آنها شده اند که از سرعت بسیار بیشتر، مقاومت بیشتر در برابر فشار و ضربه، مصرف انرژی کمتر و وزن کمتری برخوردار هستند. این حافظه ها می توانند عملکرد کامپیوترها و لپ تاپ ها را به شکل قابل توجهی بهینه کنند. افراد می توانند به راحتی هارد دیسک های قدیمی خود را با حافظه های اس اس دی تعویض کنند. برای انتخاب بهترین اس اس دی ها برای کامپیوتر و لپ تاپ لازم است که به فاکتورهای مختلفی توجه شود چرا که ممکن است تعدادی از لپ تاپ ها و کامپیوترها قابلیت پشتیبانی از این حافظه ها را نداشته باشند. در ادامه مطلب به بررسی بهترین SSD ها و جوانب آنها پرداخته خواهد شد

نحوه عملکرد SSD ها به چه شکل است؟

SSD(Solid State Drive) یا درایو حالت جامد برخلاف هاردهای HDD مبتنی بر ساختار مکانیکی و چرخش بازوهای فعال کننده بر روی پلاتر نیست و برای ذخیره اطلاعات از ساختار فلش ناند (NAND) استفاده می کند. ناند از ترانزیستورهای گیت شناور ساخته شده است که در آن الکترون هایی ذخیره شده اند و کنترلر فلش را به وسیله خواندن مقادیر تعیین می کنند. در حقیقت وضعیت یک (1) در ناند به معنی ذخیره داده و وضعیت صفر (0) به معنی خالی بودن سلول است. فلش ناند در یک شبکه توری شکل و مشبک به شکلی منظم چیده شده است که ظرفیت های مختلفی دارند.

حافظه های اس اس دی از تعداد زیادی سلول تشکیل شده اند و می توانند بیت ها را در خود ذخیره کنند. نوع قرار گیری سلول ها در حافظه ها، نحوه ثبت داده ها را در SSD مشخص می کنند. به عنوان مثال در چیپ SCL که به عنوان سلول تک سطحی شناخته می شود هر سلول تنها می ‌تواند یک بیت را نگهداری کند اما در چیپ‌ های TLC، MLC و QLC تعداد بیت ها به شکل تصاعدی اضافه می شوند. چیپ هایی که ظرفیت کمتری دارند طول عمر بالاتری خواهند داشت و از قیمت بالاتری نیز برخوردارند. به صورت کلی حافظه های SCL برای سرورها صنعتی و بزرگ مناسب هستند اما کاربران عادی می توانند از اس اس دی های TLC، MLC و QLC استفاده کنند.

 

ssd 07 1

مهم ترین مزیت های استفاده از حافظه های اس اس دی

اگرچه این حافظه ها در مقایسه با هارددیسک ها قیمت چند برابری داشته و معمولا در ظرفیت های کمتری در دسترس هستند اما مزیت های متعددی دارند که باعث شده اند امروزه محبوبیت بالایی در میان کاربران پیدا کنند و مهم ترین آنها شامل موارد زیر هستند:

  • بهبود چشمگیر عملکرد لپ تاپ و کامپیوتر
  • مصرف بسیار کمتر انرژی برق
  • دسترسی سریع تر به داده ها در واحد مایکروثانیه
  • داشتن وزن بسیار پایین
  • افزایش تعداد عملیات‌ های ورودی و خروجی‌ در هر ثانیه (IOPS)
  • تولید حرارت بسیار کمتر نسبت به HDD ها
  • افزایش سرعت انتقال، دریافت و بارگذاری داده ها و اجرای سریع نرم افزارها

انتخاب بهترین اس اس دی ها برای نصب روی لپ تاپ

همانطور که گفته شد هاردهای HDD در ظرفیت های متنوع و بیشتری در دسترس هستند و از قیمت بسیار کمتری نسبت به حافظه های اس اس دی برخوردار هستند اما استفاده از SDD ها مزایای بسیار بیشتری دارد و برای خرید یک حافظه اس اس دی مناسب لازم است که به فاکتورهای مختلفی توجه شود که مهم ترین آنها به شرح زیر هستند:

آشنایی کامل با مشخصات کامپیوتر و لپ تاپ

همانطور که گفته شد حافظه های اس اس دی در سال های اخیر رواج زیادی پیدا کرده اند و ممکن است بسیاری از کامپیوترها و لپ تاپ های قدیمی قابلیت پشتیبانی از آنها را نداشته باشند، بنابراین لازم است که کاربران ابتدا از قابلیت ها و مشخصات لپ تاپ و کامپیوتر خود آگاهی کافی داشته باشند. کاربران می توانند از یک فرد متخصص کمک بگیرند و یا اینکه از نرم افزارهای مختلفی مانند Speccy استفاده کنند و مشخصات مادربرد سیستم خود را مشاهده کنند. بعد از آنکه کاربر اطلاعات دقیق مادربرد سیستم خود را پیدا کرد می تواند برای خرید و نصب بهترین اس اس دی اقدام نماید.

فرم فاکتور حافظه اس اس دی

حافظه های SSD موجود در بازار از فرم فاکتورهای متنوعی برخوردار هستند و هر سیستم کامپیوتری می تواند از فرم فاکتور خاصی پشتیبانی نماید. لپ تاپ ها و کامپیوترهای مدرن می توانند اکثر درایوهای مدرن را پشتیبانی کنند. البته باید توجه داشت که لپ تاپ های مدرن که ضخامت بسیار کمی دارند معمولا فضایی برای حافظه های اس اس دی 2.5 اینچی ندارند و معمولا از درایوهای M.2 استفاده می کنند. تعدادی از برندهای تولید کننده لپ تاپ هستند که حافظه های ذخیره سازی را به مادربرد متصل می کنند و در این صورت امکان ارتقای آنها وجود نخواهد داشت. به صورت کلی فرم فاکتورهای مختلفی برای حافظه های SSD وجود دارند و برای خرید بهترین اس اس دی ها برای نصب روی لپ تاپ لازم است به آنها توجه شود.

  • فرم فاکتور SSD 2.5 که رایج ترین نوع فرم فاکتورها است و معمولا با انواع دستگاه ها سازگار است و شباهت بالایی به هاردهای سنتی داشته و از رابط ساتا استفاده می کند.
  • SATA یا Mini Sata که حافظه ای مبتنی بر SATA است و ابعاد آن یک هشتم درایو 2.5 اینچی می باشد و با سوکت m.sata با مادربرد وصل می شود و معمولا در لوازم نازک و کوچک استفاده می شود.
  • درایوهای M2 که در دسته حافظه های اس اس دی مبتنی بر NMVe است و به عنوان کوچک ترین فرم فاکتور حافظه های SSD شناخته می شود.

 

ssd 08

رابط کاربری بهترین اس اس دی ها

به صورت کلی حافظه های اس اس دی از دو رابط کاربری اصلی استفاده می کنند که هر کدام می توانند قابلیت ها و ویژگی های منحصر به فردی داشته باشند.

  • رابط اتصال SATA که از اولین رابط های اتصال درایو اس اس دی هستند و معمولا همه سیستم ها از آن پشتیبانی می کنند اما در مدل های جدید لپ تاپ و کامپیوتر کمتر از آن استفاده می شود.
  • رابط اتصال PCI Express که نوع جدیدتر رابط های کاربری است و با توجه به نوع درایو SSD می تواند خط انتقال متفاوتی در هر اسلات برقرار کنند. این رابط های کاربری برای اتصال کامل به درایو از رابط NVMe کمک می گیرند و سرعت و قدرت بیشتری دارند.

کاربرانی که دارای لپ تاپ ها و کامپیوترهای مدرن هستند بهتر است که از حافظه های M2 که مبتنی بر PCI هستند استفاده کنند چرا که کیفیت و سرعت بسیار بیشتری دارند.

سرعت خواندن و نوشتن حافظه های اس اس دی

برای انتخاب، خرید و نصب بهترین اس اس دی بر روی لپ تاپ و کامپیوتر لازم است که حتما به فاکتور سرعت خواندن و نوشتن آن توجه شود. سرعت حافظه در حقیقت بیانگر قدرت پردازش درایو است. حافظه های اس اس دی که امروزه در بازار وجود دارند سرعت های متفاوتی از 520 تا 5000 مگابایت در ثانیه دارند و کاربران باید با توجه به مشخصات برد سیستم و نوع برنامه هایی که اجرا می کنند مناسب ترین سرعت را انتخاب کنند.

ظرفیت حافظه SSD

ظرفیت و گنجایش حافظه ها را می توان مهم ترین و اصلی ترین فاکتور در خرید دانست. امروزه حافظه های اس اس دی در ظرفیت های مختلفی تولید می شوند به گونه ای که برند Nimbus Data جدیدترین حافظه های اس اس دی خود را با ظرفیت 100 ترابایت تولید کرده است. برای انتخاب بهترین اس اس دی ها برای نصب روی لپ تاپ حتما باید به ظرفیت آن توجه ویژه داشت.

فناوری های حافظه SSD

از دیگر فاکتورهای بسیار مهمی که می توانند در انتخاب بهترین اس اس دی ها تاثیر بسیاری داشته باشند فناوری های به کار رفته در آنها است. فناوری های مختلفی مانند فناوری RAID، فناوری TRIM، فناوری NCQ و … در SDD ها به کار می روند که هر کدام می توانند این عملکرد این حافظه ها را به شکلی بهینه کنند.

  • در کنار تمامی فاکتورها و عوامل گفته شد برای انتخاب و خرید بهترین اس اس دی لازم است به موارد دیگری همچون قیمت حافظه، میزان مقاومت در برابر فشار و ضربه، برند تولید کننده، طول عمر حافظه، گارانتی و فروشگاه عرضه کننده توجه کرد.

بهترین برندهای تولید کننده بهترین اس اس دی ها

جذابیت و محبوبیت بالای حافظه های SSD در میان کاربران مختلف باعث شده است که امروزه برندهای مختلفی اقدام به تولید این گجت های کاربردی نمایند. از جمله بهترین و معتبرترین برندهای تولید کننده SSD ها می توان به Western Digital، ADATA، Samsung، Silicon Power، Crucial، XPG، Lexar، Kingston و … اشاره کرد.

 

ssd 09

جمع بندی نهایی

حافظه های SSD به دلیل مزیت های متعددی همچون سرعت عالی، قدرت بالا، استحکام و مقاومت بالا، وزن کم و … امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته اند و بسیاری از کاربران تمایل دارند برای بهینه کردن عملکرد لپ تاپ و کامپیوترهای خود، این حافظه ها را جایگزین هاردهای HDD قدیمی نمایند. برای انتخاب بهترین اس اس دی ها برای نصب روی لپ تاپ لازم است که فاکتورهایی همانند مشخصات سیستم، ظرفیت حافظه، سرعت خواندن و نوشتن، نوع رابط کاربری، میانگین طول عمر حافظه، قیمت SSD، فرم فاکتور حافظه و فناوری های آن توجه شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *