در دنیای امروز اطلاعات اهمیت بسیار زیادی دارند و افراد برای ذخیره اطلاعات محرمانه و مهم خود به یک وسیله مطمئن و ایمن نیاز دارند. هارد اکسترنال به عنوان یکی از بهترین، مطمئن ترین و البته ضروری ترین وسایل در دنیای دیجیتال و الکترونیک شناخته می شود که برای ذخیره اطلاعات و پشتیبان گیری از آنها استفاده می شود. اگرچه افرادی که از کامپیوتر، لپ تاپ، گوشی و … برای ذخیره اطلاعات استفاده می کنند به یک ظرفیت مشخص حافظه داخلی دسترسی دارند اما معمولا حافظه های داخلی این وسایل ظرفیت محدودی دارند و کاربران ناچار هستند برای ذخیره اطلاعات خود از حافظه های خارجی استفاده کنند. در ادامه مطلب به بررسی بیشتری هارد اکسترنال پرداخته خواهد شد.

هارد اکسترنال چیست؟

در حقیقت می توان گفت هاردهای اکسترنال (External Hard Drive) همان هاردهای داخلی کامپیوتر هستند که دارای ظاهر و رابط اتصالی متفاوتی می باشند. در اصل اگر این هارد باز شود می توان همان هارد معمولی را مشاهده کرد. پورت های این هاردها به گونه ای طراحی شده اند که به مادربورد کامپیوتر یا لپ تاپ وصل می شوند. پورت های این هاردها معمولا از نوع USB می باشند که به راحتی به دستگاه های مقصد وصل می شود.

انواع هاردهای اکسترنال

External HDD در اصل دو نوع اصلی عرضه می شوند که شامل هاردهای Portable  و هاردهای Desktop  می باشند. هارد پرتابل در اصل همان هاردهای رایجی هستند که به راحتی قابل حمل هستند و همانند یک فلش عمل می کنند. این هاردها در ظرفیت های مختلفی وجود دارند و می توانند از طریق رابط USB و یا به شکل وایرلس به دستگاه های مقصد متصل شوند. هاردهای اکسترنال رومیزی یا Desktop  در اندازه های بزرگ تری طراحی، تولید و عرضه می شوند و به دلیل ابعاد بزرگ، وزن بالا و حجم زیادی که دارند معمولا قابلیت حمل ندارند و باید در یک موقعیت ثابت از آنها استفاده شود.

هر کدام از این هاردها در ظرفیت های مختلفی از 256 گیگابایت تا چند ترابایت عرضه می شوند و کاربران می توانند متناسب با حجم داده ها و اطلاعات خود از آنها استفاده کنند. معمولا هاردهای پرتابل توسط کاربران عادی، گیمرها، گرافیست ها و … استفاده می شوند و هاردهای رومیزی توسط سازمان ها به کار می روند چرا که ظرفیت بالاتری دارند.

ADATA HD3301

تفاوت هارد اکسترنال HDD با حافظه های SSD

امروزه کاربران به اشتباه حافظه های SSD را نیز تحت عنوان هارد می شناسند در حالی که این دو نوع حافظه تفاوت هایی باهم دارند و هر کدام از آنها از روش های مختلفی برای ذخیره اطلاعات استفاده می کنند. هاردهای اکسترنال HDD برای ذخیره کردن اطلاعات و داده ها از دیسک مغناطیسی در حال چرخش استفاده می کنند و در صورت لزوم سر خواندن و نوشتن آنها تغییر خواهد کرد به همین دلیل معمولا در هنگام استفاده صدای آنها به راحتی شنیده می شود. حافظه های SSD در حقیقت نوعی درایو داده می باشند که به جای دیسک فلزی در حال چرخش از حافظه فلش استفاده می کنند و به کمک ترانزیستورهای گیت ریز بر اساس پالس های برقی روشن و خاموش می شوند. در حقیقت می توان گفت فلسفه استفاده از حافظه های SSD افزایش سرعت دریافت و انتقال داده و امنیت بیشتر بوده و فلسفه وجود هارد HDD ذخیره سازی و آرشیو سازی است.

حافظه های SSD برخلاف هاردهای اکسترنال HDD هیچگونه قطعه متحرکی ندارند و امنیت و مقاومت بسیار بالاتری دارند و از سرعت بسیار بیشتری برخوردار هستند در حالی از نظر قیمت نیز بسیار گران تر از هاردهای HDD می باشند.

چرا باید از هارد اکسترنال استفاده کنیم؟

همانطور که گفته شد اطلاعات و داده ها در دنیای امروزی اهمیت بسیار زیادی دارند و لازم است که کاربران برای نگهداری آنها از ابزارهای مطمئنی استفاده کنند. به صورت کلی می توان دلایل مختلفی برای خرید هارد اکسترنال عنوان کرد:

  • نباید هیچوقت به هارد دیسک داخلی لپ تاپ و کامپیوتر اطمینان کرد چراکه به شدت به ضربه حساس هستند و عمر کوتاهی دارند.
  • در صورتی که گوشی یا لپ تاپ و … به سرقت برود تمامی اطلاعات مهم و ارزشمند کاربران به راحتی در دسترس قرار خواهد گرفت و امکان بازگشت آنها وجود نخواهد داشت.
  • ظرفیت هارد اکسترنال بسیار بیشتر از فلش مموری و کارت حافظه است و به راحتی نیز قابلیت حمل دارند.

در کل می توان گفت هاردهای اکسترنال دارای 5 کاربرد اصلی هستند که باعث می شوند خرید آنها کاملا منطقی و ضروری به نظر برسد.

  • این حافظه ها فضای بسیار زیادی در اختیار کاربر برای ذخیره اطلاعات قرار می دهند.
  • امکان بکاپ گیری و تهیه نسخه پشتیبان فایل های مختلف را به کاربران می دهد.
  • امکان ویرایش دیجیتال و کار با نرم افزارهای سنگین که نیاز به حافظه های زیادی دارند را برای کاربران فراهم می کند.
  • این هاردها برای انتقال داده های حجیم بسیار مناسب هستند.
  • امکان استفاده از بازی های کامپیوتری با جزئیات گرافیکی زیاد را به گیمرها می دهد.

ADATA HD3302

سرعت انتقال داده در هارد اکسترنال و پورت های آن

میزان سرعت انتقال داده ها و فایل ها در هاردهای اکسترنال از مهم ترین فاکتورها به شمار می روند و این فاکتور تحت تاثیر دو عامل اصلی است که شامل فناوری لایه های ذخیره سازی و نوع کانکتور موجود در هارد می باشند.

همانطور که گفته شد برای اتصال هارد اکسترنال به کامپیوتر، لپ تاپ و سایر دستگاه های مقصد از رابط های مختلفی مانند پورت USB، پورت تاندربولت، وایرلس و … استفاده می شود. رایج ترین نوع رابط هاردهای اکسترنال کابل های USB می باشند. امروزه از انواع یو اس بی های مختلف مانند USB 2.0، USB 3.0، USB 3.1 Gen1، USB 3.1 Gen2، USB 3.2 Gen1، USB 3.2 Gen2 و USB Type – C در هاردها استفاده می شود. هر کدام از این پورت ها دارای سرعت های متفاوتی هستند به گونه ای که پورت های USB 3.1 Gen2 و USB 3.2 Gen2 می توانند داده ها را با سرعت 10 Gbps انتقال دهند.

هر چقدر که ظرفیت هاردها بیشتر باشند از سرعت کمتری برخوردار هستند به همین دلیل هاردهایی با ظرفیت بالا از سرعت 5400 دور در دقیقه و هاردهایی که ظرفیت پایین دارند دارای سرعت 7200 دور در دقیقه می باشند.

امنیت اطلاعات در هاردهای HDD

از آنجایی که ممکن است کاربران علاوه بر فیلم، موسیقی، عکس و مطالب آرشیوی اطلاعات مهم و با ارزشی برای نگهداری داشته باشند، امنیت هارد از اهمیت بالایی برخوردار است. خوشبختانه هاردهای اکسترنال دارای قابلیت رمزگذاری هستند و از امنیت بسیار مناسب برخوردار هستند. همچنین امروزه این لوازم از مواد بسیار باکیفیت ساخته می شوند و در برابر فشار، ضربه، شوک، آب و … مقاومت بسیار خوبی داشته و به راحتی امنیت اطلاعات کاربران را تامین می کنند.

اجزای اصلی تشکیل دهنده هارد اکسترنال

همانطور که گفته شد هاردهای اکسترنال HDD برخلاف حافظه های SSD از قطعات مختلفی تشکیل شده اند و برای ذخیره کردن اطلاعات و داده ها از دیسک مغناطیسی در حال چرخش استفاده می کنند. اصلی ترین قطعات این هاردها و وظایف هر کدام از آنها به شرح زیر می باشند:

Platters

پلاتر یا دیسک مهم ترین و اصلی ترین قسمت هارد HDD است و محل اصلی ذخیره داده ها به شمار می رود. این قطعه می تواند از آلومینیوم، سرامیک و شیشه درست شود و دارای یک سطح مغناطیسی است که به کاربران کمک می‌کند داده ‌های خودشان را به شکل دایمی در هارد ذخیره نمایند.

The Spindle

Spindle یا دوک ها کمک می کنند که دیسک هارد در جای درست قرار بگیرد و در صورت لزوم چرخش داشته باشد. میزان چرخش دوک ها در دقیقه واحد سنجش سرعت هارد است.

The Read/Write Arm

بازوهای خواندن/ نوشتن وظیفه دارند که سری خواندن و نوشتن را در جای درستی بر روی دیسک قرار بدهند و داده ها را روی دیسک ثبت کنند و یا آنها را بخوانند.

Actuator

فعال‌کننده ها یا Actuator در حقیقت موتورهای کوچکی هستند از مدار هارد دستورالعمل هایی را دریافت کرده و کنترل بازوی خواندن/نوشتن را در دست می‌گیرند و اطلاعات را به‌درستی ثبت یا بازخوانی می‌کنند.

front-end circuit board

مدار front-end قطعه ای است که وظیفه کنترل سیگنال ‌های ورودی و خروجی به دستگاه را بر عهده دارد. در حقیقت اگر این مدار در هر درایوی وجود داشته باشد یک پورت منبع تغذیه و یک پورت برای انتقال داده‌ها خواهد داشت که از دستورالعمل های لازم را از طریق آن به کل سیستم ارسال می کند.

main body

بدنه‌ اصلی هارد نیز می تواند از مواد مختلفی تشکیل شود و وظیفه اصلی آن حفاظت از اجزای داخلی هارد می باشد.

منبع تغذیه هارد اکسترنال

HDD ها نیز همانند تمامی وسایلی دیجیتالی و الکترونیکی دیگر نیازمند یک منبع انرژی برای فعالیت هستند. به صورت کلی می توان گفته دو نوع هارد در زمینه انرژی وجود دارند و آن هاردهای بدون آداپتور و هاردهای دارای آداپتور هستند. هاردهایی که آداپتور ندارند انرژی و برق خودشان را از طریق کابل USB تامین می کنند.

هاردهایی که دارای آداپتور هستند معمولا از نوع هاردهای Desktop می باشند و از یک منبع جداگانه برای تامین انرژی خود استفاده می کنند.

البته تعدادی از هاردهای پرتابل نیز وجود دارند که دارای باتری داخلی بوده و به شکل بیسیم و وایرلس به دستگاه های مقصد متصل می شوند. این هاردها می توانند تا ساعت های بدون نیاز به برق کار کنند.

بهترین برندهای تولید کننده هاردهای HDD

با توجه به توسعه دنیای الکترونیک و تکنولوژی های مدرن، امروزه برندهای مختلفی در زمینه تولید انواع هاردها و حافظه های جانبی فعالیت دارند و تنوع و تعدد محصولات در بازار بسیار زیاد است. از جمله رایج ترین و شناخته شده ترین برندهای تولید کننده هارد اکسترنال می توان به وسترن دیجیتال، سیلیکون پاور، سیگیت، ای دیتا، ایسوس، توشیبا، سونی، ترنسند، اپیسر، پایونیر و … اشاره کرد.

نتیجه نهایی

هاردهای اکسترنال در مقایسه با هاردهای اینترنال امنیت بیشتری دارند، نیاز به نصب ندارند، قابلیت اتصال به دستگاه های مختلف را دارند و به راحتی قابل حمل هستند به همین دلیل محبوبیت بسیار بیشتری دارند. این هاردها در دو نوع رومیزی و پرتابل و در ظرفیت ها و سرعت های مختلف در دسترس هستند و می توانند کاربردهای متعددی برای کاربران عادی، گیمرها، نتورکرها و … داشته باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *