هاردهای اکسترنال از جمله بهترین و مطمئن ترین وسیله ها برای ذخیره داده ها و اطلاعات مهم و بکاپ گیری از آنها شناخته می شود که امروزه توسط افراد مختلفی همچون گیمرها، نتورکرها، افراد عادی و … استفاده می شوند. در برخی از مواقع به دلایل مختلف سخت افزاری و نرم افزاری ممکن است که هارد توسط دستگاه های میزبان شناسایی نشود و کاربران را با دغدغه ها و چالش های متعددی مواجه کند. امروزه انواع هاردهای اکسترنال در مدل ها و طرح های مختلفی در بازار وجود دارند که هر کدام دارای ویژگی ها، قابلیت ها و کاربردهای متعددی هستند و از ظرفیت، سرعت، مقاومت و امنیت منحصر به فردی برخوردارند. در ادامه مطلب به بررسی رایج ترین علت های عدم شناسایی هارد اکسترنال پرداخته خواهد شد.

ADATA HD3302

نحوه اتصال هارد اکسترنال به کامپیوتر

به صورت کلی اتصال هارد اکسترنال به کامپیوتر کار بسیار ساده ای است و فقط کافی است هارد را با استفاده از کابل مخصوص به سیستم وصل کرد و بر روی آیکون آن کلیک کرده و سپس اقدام به رد و بدل کردن داده ها نمود. معمولا در تمام کامپیوترها و لپتاپ ها پورت های ورودی و خروجی به شکل USB-C، USB 2.0 و USB 3.0 وجود دارند و فقط کافی است یک سر کابل را به هارد و سر دیگر آن را به پورت های کامپیوتر وصل کرد. بهتر است که برای وصل کردن هارد به کامپیوتر از کابل اصلی و مخصوص استفاده شود و توصیه می شود از هاب یا پورت یو ‌اس ‌بی موجود روی کیبورد استفاده نشود. باید دقت شود که جهت کابل و پورت اتصال مطابقت داشته باشند.

بعد از این مراحل باید کابل برق هارد اکسترنال (هاردهای غیر پرتابل) هم به سوکت مخصوص بر روی بدنه هارد وصل شود. چنانچه تمامی موارد گفته شد رعایت شد و سیستم قادر به شناسایی هارد اکسترنال نبود ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد که مهم ترین آنها به شرح زیر هستند:

اطمینان از اتصال صحیح هارد اکسترنال به کامپیوتر

اولین و مهم ترین فاکتوری که باید در عدم شناسایی هارد اکسترنال مورد توجه قرار بگیرد وضعیت اتصال آن به کامپیوتر است. در مورد هاردهای دارای آداپتور باید وضعیت برق ورودی بررسی شود چرا که این هاردها معمولا نمی توانند از طریق USB برق خود را تامین کنند. همچنین از سالم بودن پورت USB و صحت اتصال آن به دستگاه اطمینان حاصل شود.

استفاده از یک پورت USB یا یک کامپیوتر دیگر

چنانچه بعد از بررسی اتصالات هارد همچنان هارد درایو بر روی سیستم عامل دستگاه نمایش داده نشده بود لازم است که از یک پورت USB دیگر استفاده کرد. ممکن است که درگاه USB بر روی کامپیوتر دارای مشکل باشد و باعث عدم شناسایی هارد اکسترنال شود. چنانچه USB 3.0 هارد را شناسایی نمی کند از درگاه USB 2.0 استفاده کنید. همچنین چنانچه هارد اکسترنال از طریق هاب به کامپیوتر وصل شده است لازم است که آن را به صورت مستقیم و بدون واسطه متصل کرد و چنانچه این موارد نیز نتوانست باعث شناسایی شدن هارد شود بهتر است که از یک کامپیوتر دیگر استفاده شود. ممکن است که دستگاهی با سیستم عامل ویندوز قادر به شناسایی هارد نباشد و باید در این صورت از یک دستگاه با سیستم عامل مک استفاده شود چرا که ممکن است فرمت ها باهم ناسازگاری داشته باشند.

عدم به روزسانی درایورها

از دلایل عدم شناسایی هارد اکسترنال توسط کامپیوترها عدم آپدیت بودن درایورهای آن می باشد. در این حالت می توان از منوی Start عبارت Device manager را در جستجو کرد. سپس باید بر روی آیکون Disk Drivers  کلیک کرده و لیست تمامی دستگاه های متصل شده به کامپیوتر را بررسی کرد. چنانچه اطلاعات ذخیره شده بر روی هارد اکسترنال از همان ابتدا نمایش داده نشده بود احتمال دارد که نام هارد همراه با یک علامت اخطار زرد رنگ دیده شود. در این حالت باید بر روی گزینه Properties کلیک کرده و به بررسی مشکلات و راه های رفع آن پرداخت.

چنانچه این راهکار مشکل شناسایی هارد را برطرف نکرد می توان به تب Drivers رفته و گزینه ‌های به روز رسانی و یا حذف درایور انتخاب شود. طراحی هاردهای اکسترنال به گونه ای هستند که توسط درایورهای داخلی ویندوز عمل می کنند هرچند که کاربران می توانند درایور مورد نظر خودشان را از سایت سازنده هارد دانلود کرده و بر روی کامپیوترها نصب کنند.

How to partition an external hard drive

تست حالت چرخش درایو

زمانی که کامپیوتر درگیر مشکل عدم شناسایی هارد اکسترنال است و بعد از بررسی موارد گفته شده همچنان مشکل برطرف نشده بود لازم است که چرخش درایو نیز بررسی شود. یک هارد اکسترنال ممکن است به دلایل مختلف نچرخد که ممکن است ناشی از آسیب های فیزیکی باشد. ضربه دیدن، خیس شدن، شوک دیدن، نوسانات برق و … می توانند به هارد آسیب وارد کنند. برای بررسی چرخش هارد می توان کارهای زیر را انجام داد:

1.     ابتدا باید کامپیوتر خاموش شده و بررسی شود. ابتدا باید کیس کامپیوتر باز شده و کابل دیتا از هارد دیسک جدا شود و سپس مجددا وصل گردد. بعد از این کار باید دوباره کامپیوتر روشن شود و منتظر ماند تا هارد دیسک شروع به چرخش نماید. به گوش رسیدن صدا یا لرزش کوچک به معنی چرخش درایو خواهد بود.

2.     چنانچه بعد از این مرحله همچنان درایو کار نکرد باید منبع انرژی کامپیوتر و هارد دوباره بررسی شود.

فعالسازی و فرمت کردن هارد در بخش Disk management

چنانچه بعد از انجام مراحل گفته شده همچنان کامپیوتر قادر به تشخیص و شناسایی هارد اکسترنال نبود لازم است که از منوی Start عبارت Disk management را جستجو کرد. در منوی باز شده باید گزینه Create and Format Hard Disk Partition را انتخاب کرد. بعد از آنکه صفحه جدید به صورت کامل نمایش داده شد و در لیستی که در بخش پایین صفحه قرار دارد باید درایو مورد نظر پیدا شود.

بعد از مشاهده نام هارد اکسترنال در این لیست باید از قرار داشتن وضعیت دستگاه در حالت Online و Formatted اطمینان حاصل کرد. چنانچه هارد در وضعیت Offline بود می توان با کلیک راست کردن بر روی آن، وضعیت را تغییر دارد. همچنین اگر هارد اکسترنال به درستی فرمت نشده است می توان با کلیک راست بر روی نام آن گزینه New Simple Volume را انتخاب کرد. این کار باعث می شود که که مشکلات مرتبط با ناسازگاری سیستم عامل با فرمت بندی هارد اکسترنال برطرف شود.

·       باید توجه داشته که با فرمت بندی مجدد هاردهای اکسترنال تمامی اطلاعات موجود در آن حذف خواهند شد. چنانچه هارد در حالت Online و Formatted بود ولی بازهم اثری از اطلاعات و فایل های ذخیره شده بر روی آن وجود نداشت باید بر روی نام هارد راست کلیک کرده و گزینه Change Drive Letter and Paths را انتخاب نمود.

فرمت شدن اشتباه و پاک کردن اطلاعات موجود

چنانچه با وجود نمایش داده شدن هارد اکسترنال در لیست Disk Management کار نمی‌کند ممکن است به به دلیل فرمت شدن اشتباه خصوصا با لینوکس است. عدم شناسایی هارد اکسترنال در این حالت نیز نیازمند پاک کردن اطلاعات درایو است. در این حالت باید با استفاده از دستور Clean در فضای command Prompt وضعیت هارد را به حالت اولیه تغییر داد. این حالت تمامی اطلاعات ذخیره شده در هارد را از بین خواهد برد و لازم است که همیشه کاربران نسخه پشتیبان از اطلاعات و داده های خود داشته باشند.

برای این کار در منوی Start باید عبارت Diskpart تایپ شود و سپس وارد قسمت List disk شده و دکمه Enter را فشار داد. در این حالت لیست درایوها برای کاربران نمایش داده خواهد شد و بعد از آنکه نام هارد اکسترنال مشاهده شد باید به کمک دستور Select وارد آن شد. در ادامه با دستور کاربر تمام محتویات هارد پاک خواهد شد و فرد می تواند دوباره فرمت بندی هارد را انجام دهد.

حملات ویروسی

یکی دیگر از دلایل عدم شناسایی هارد اکسترنال در کامپیوتر حملات ویروسی است. در این حالت ممکن است که هارد اکسترنال مورد حملات ویروسی قرار گرفته باشد و از نظر سخت افزاری دچار مشکل شده باشد. شاید این نکته بسیار ساده و بدیهی باشد اما برخی ویروس ها می توانند با ایجاد فشار و افزایش کارکرد هارد باعث خراب شدن بخش سخت افزار آن شوند و اطلاعات کاربران را از بین ببرند؛ بنابراین لازم است که هارد از نظر ویروس نیز بررسی شود.

همچنین ممکن است که هارد به دلیل بدسکتوری شدن توسط کامپیوتر شناسایی نشود. فضای ذخیره‌سازی هارد از یک الگوریتم ۰ و ۱ تشکیل شده و این ۰ و ۱ ها باهم بخش هایی به نام سکتور می سازند. چنانچه به هر دلیلی این سکتورها دچار آسیب شوند در مغناطیس هارد مشکل ایجاد می کنند و یک بدسکتور درست می کنند. زمانی که تعداد یا شدت این بدسکتورها شدید باشد باعث می شود که دیگر کامپیوتر قادر به شناسایی هارد نشود.

عدم شناسایی هارد اکسترنال در تلویزیون و گوشی موبایل

علاوه بر کامپیوترها امروزه می تواند هاردهای اکسترنال را به دستگاه های مقصد دیگری همچون گوشی هوشمند موبایل، تبلت ها و تلویزیون ها وصل کرد. ممکن است در اتصال این دستگاه ها نیز مشکلاتی به وجود بیاید که مانع از شناسایی هارد اکسترنال شوند. از مهم ترین دلایل عدم شناسایی هارد اکسترنال در تلویزیون و گوشی موبایل می توان موارد زیر را عنوان نمود:

·        عدم وجود درگاه یو اس بی در تلویزیون

·        عدم پشتیبانی تلویزیون از هارد اکسترنال

·        رمزگذاری شدن هارد اکسترنال

·        فعال بودن ویژگی You View در تلویزیون

·        عدم تطابق فرمت هارد با تلویزیون (تلویزیون ها معمولا از فرمت FAT32 پشتیبانی می کنند)

·        عدم پشتیبانی گوشی های موبایل از کابل رابط OTG که برای اتصال به هارد و فلش است.

·        ظرفیت بالای هارد و عدم شناسایی توسط گوشی و تلویزیون و …

برای هر کدام از این مشکلات می توان راه حل های ساده ای پیدا کرده و به راحتی از اطلاعات و داده های موجود در هارد اکسترنال استفاده کرد. به صورت کلی لازم است که همیشه از اطلاعات موجود در هارد اکسترنال یک نسخه پشتیبان تهیه شود چرا که برخی مواقع هیچ راهی به جز فرمت کردن هارد برای شناسایی آن توسط دستگاه های مختلف وجود ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *