می توان گفت که دنیای دیجیتال و الکترونیک امروزه بر اساس سه اصل سرعت، قدرت و امنیت استوار است و هر عاملی که از این فاکتورها ممانعت کند و یا باعث اختلال در روند آنها شود محکوم به نابودی و شکست است. ذخیره و پشتیبان گیری از اطلاعات همواره اهمیت بسیار بالایی برای کاربران مختلف داشته است. هرچند که هاردهای ‌HDD ویژگی های خاص و منحصر به فردی دارند اما هاردهای SSD از سرعت و امنیت بسیار بیشتری برخوردار هستند و همین باعث شده است که اس اس دی ها روز به روز محبوب تر می شوند. نصب اس اس دی برای لپ تاپ نه تنها سرعت روشن و خاموش شدن و بوت شدن سیستم افزایش می یابد بلکه سرعت اجرا شدن برنامه ها و نرم افزارها نیز به شدت زیاد می شود. البته از آنجایی که ساختار و طراحی SSD ها با HDD ها متفاوت هستند نحوه نصب متفاوتی نیز دارند که در ادامه به بررسی کامل آن پرداخته خواهد شد.

مزیت های نصب هارد SSD بر روی لپ تاپ

به صورت کلی SSD ها در مقایسه با هاردهای HDD مزایای متعددی دارند. زمانی که یک حافظه اس اس دی در لپ تاپ نصب می شود سرعت آن به شدت افزایش پیدا می کند. سرعت انتقال داده ها در این حافظه ها به یک سوم سرعت هاردهای HDD کاهش پیدا می کند و تمامی برنامه ها با سرعت بالاتری اجرا می شوند. همچنین این هاردها مصرف انرژی بسیار کمتری دارند. مزیت بعدی به کارگیری این هاردها استفاده همزمان از تعداد زیاد برنامه ها بدون مشکل و هنگ کردن است. به صورت کلی نصب اس اس دی برای لپ تاپ باعث افزایش سرعت، مصرف کمتر برق و افزایش کارایی لپ تاپ خواهد شد.

البته باید توجه داشت که این حافظه ها امروزه قیمت های بسیار زیادی دارند اما از آنجایی که از حافظه فلش استفاده می کنند در مقایسه با هارد دیسک های قدیمی مزایای بیشتری دارند. با توجه به آنکه در ساختار این حافظه ها از قطعات متحرک استفاده نمی شود در برابر عواملی مانند فشار، ضربه، شوک و ارتعاش دارند و زمانی که در داخل لپ تاپ قرار بگیرند می تواند امنیت اطلاعات را به خوبی تامین کنند.

SSD 14

میزان سازگاری لپ تاپ با SSD

مهم ترین نکته و مسئله ای که در نصب اس اس دی برای لپ تاپ باید به آن توجه کرد سازگاری لپ تاپ با SSD است. کاربرانی که قصد نصب این حافظه بر روی لپ تاپ خود را دارند باید ابتدا از سازگاری آنها اطمینان داشته باشند. به صورت کلی سازگاری لپ تاپ با اس اس دی ها به عوامل مختلفی بستگی دارد که مهم ترین آنها به شرح زیر هستند:

نوع سیستم عامل

به صورت کلی لپ تاپ از سیستم عامل های مختلفی استفاده می کنند و بهترین نوع آنها برای نصب SSD ویندوزهای 7 به بالا هستند که از قابلیت TRIM پشتیبانی می کنند. نصب اس اس دی برای لپ تاپ که سیستم عامل XP یا ویندوز ویستا استفاده می کنند توصیه نمی شود.

سیستم بایوس لپ تاپ

BIOS تعدادی از لپ تاپ ها از SSD پشتیانی نمی کند و ممکن است نصب اس اس دی برای لپ تاپ نتیجه ای نداشته باشد. قبل از اقدام به نصب هارد بهتر است که کاربر نسخه بایوس سیستم خودش را به روزرسانی کند. همچنین می توان از یک فرد متخصص در این امر مشورت گرفت چرا که در صورتی که سیستم بایوس لپ تاپ با هارد SSD مشکلی داشته باشد عملکرد آن را مختلف خواهد کرد.

سخت افزار

لپ تاپ هایی که از هارد دیسک SATA برخوردار نیستند نمی توانند حافظه های SSD را پشتیبانی کنند بنابراین استفاده از این حافظه ها برای لپ تاپ هایی که قبل از سال 2008 تولید شده اند نتیجه ای نخواهد داشت. در کل برای نصب هارد SSD بر روی لپ تاپ باید مطمئن بود که لپ تاپ از کانکتور SATA برخوردار است. کانکتور ساتا دارای 3 استاندارد با سرعت های 1Gbps، 3Gbps و 6Gbps می باشد. جدیدترین نسخه های اس اس دی از SATA 3 پشتیبانی می کنند اما نسخه های قدیمی تر این قابلیت را ندارند و ممکن است که بر روی سرعت هارد SSD تاثیر منفی داشته باشند. مزیت SATA این است که با ورژن های قبلی سازگاری داشته و کاربران می توانند حتی یک اس اس دی SATA 3 را بر روی لپ تاپی با کانکتور SATA 1 نصب کنند و سرعت آن را بهبود ببخشند.

نصب SSD بر روی لپ تاپ

بعد از آنکه کاربر مطمئن شد که هارد اس اس دی می تواند با لپ تاپ سازگاری داشته باشد می تواند اقدام به نصب آن نماید. به صورت کلی از دو شیوه اصلی برای نصب اس اس دی بر روی LOPTOP استفاده می شود که به شرح زیر می باشند:

جایگزینی SSD به جای هارد دیسک قبلی

در روش اول کاربر می تواند هارد قبلی و قدیمی خود را از لپ تاپ خارج کند و هارد اس اس دی را جایگزین آن نماید. برای این کار لازم است ابتدا لپ تاپ از برق کشیده شود، خاموش شده و باتری آن خارج شده تا هیچگونه جریان برقی در سیستم وجود نداشته باشد. بعد از این کار با استفاده از ابزارهای تخصص و مناسب پشت لپ تاپ باز شده و هارد قدیمی جدا می شود و سپس هارد SSD جدید در محل آن نصب و محکم می شود. بعد از بستن کامل لپ تاپ و روشن کردن آن و نصب ویندوز، نرم افزارها و درایورها جدید می توان از آن استفاده کرد. نصب اس اس دی برای لپ تاپ هیچگونه تفاوتی با هارد دیسک SATA ندارد.

همچنین کاربران می توانند برای دسترسی به اطلاعات هارد قدیمی خود از یک تبدیل SATA به USB استفاده کرده و یا با خرید یک باکس هارد 2.5 اینچی آن را تبدیل به یک هارد اکسترنال کنند و از آن استفاده کنند.

SSD 17

نصب SSD به عنوان هارد دوم

در روش دوم نصب اس اس دی برای لپ تاپ دیگر نیازی به خارج کردن هارد قبلی نیست. در این روش می توان به کمک براکت هارد لپ تاپ، هارد SSD جدید را به جای درایو نوری CD/DVD نصب کرد. در این حالت لپ تاپ کاربر از دو هارد برخوردار خواهد بود. با انجام این کار HDD Caddy به جای درایو نوری نصب می شود و تمامی اطلاعات کاربران در هارد قدیمی حفظ می شود و کاربر می تواند سیستم عامل را بر روی هارد SSD نصب کند و از سرعت بالای آن استفاده کند.

  • این کار می تواند یک ایراد بزرگ داشته باشد و آن حذف درایو نوری از لپ تاپ است و کاربران مجبور خواهند بود برای استفاده از دیسک های سی دی و دی وی دی از DVD رایترهای اکسترنال استفاده کنند و یا اینکه لپ تاپ را با مبدل USB به آن وصل نمایند.

ترفند نصب هارد اس اس دی به عنوان هارد دوم در لپ تاپ

برای نصب هارد SSD به عنوان هارد دوم لپ تاپ می توان از محفظه درایو نوری استفاده کرد. این محفظه به عنوان OBHD (Optical Bay Hard Drive) نیز شناخته می شود… در حقیقت کاربر می تواند به کمک یک HDD Caddy و جایگزین کردن به جای درایو نوری استاندارد CD/DVD هارد دوم را به لپ تاپ اضافه کند و همزمان هارد قدیمی خود را نیز داشته باشد.

مراحل نصب اس اس دی برای لپ تاپ

نصب هارد اس اس دی در لپ تاپ ها در چندین مرحله انجام می شود. در مرحله اول لازم است که کاربر با توجه به نکات گفته شد و نوع لپ تاپ خود اقدام به خرید هارد SSD و یک HD Caddy ( باید توجه داشت که کدی باید با محفظه درایو نوری لپ تاپ کاربر سازگار باشد) نماید و هارد را در داخل کدی نصب کند و به خوبی آن را محکم نماید و سپس کاور بالایی Caddy را ببندد.

در مرحله دوم و بعد از خاموش کردن و درآوردن باتری لپ تاپ، باید محفظه آن را باز کرده و درایو CD/DVD را از لپ تاپ خارج کرد. برای این کار می توان از لبه یک کارت اعتباری استفاده کرد. باید توجه داشت که تعدادی از درایوهای CD/DVD دارای یک براکت کوچک در پشت هستند که باید باز شود چرا که این براکت به انتهای HD Caddy منتقل خواهد شد.

در مرحله بعدی و چنانچه که درایو CD/DVD دارای براکت بود باید آن را به انتهای HD Caddy متصل کرد و در نهایت هارد کدی (OBHD) را وارد محفظه لپ تاپ کرد و دوباره محکم بسته شود. با انجام این مراحل کاربر می تواند همزمان دو هارد شامل هارد قبلی و هارد پرسرعت جدید را در لپ تاپ خود داشته باشد.

جمع بندی نهایی

هاردهای SSD در مقایسه با هاردهای HDD از قدرت، سرعت، امنیت و مقاومت بسیار بیشتری برخوردار هستند و همین باعث می شود که عملکرد و راندمان لپ تاپ و کامپیوترها را بهینه کنند. برای نصب اس اس دی برای لپ تاپ می توان از دو شیوه استفاده کرد که جایگزین کردن هارد قدیمی و نصب به عنوان هارد دوم به کمک براکت و کدی است. در هردو حالت کاربران می توانند از فضای ذخیره سازی بیشتری بهره مند شده و سرعت برداشت و انتقال داده های خود را چند برابر کنند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *